Feed on
Posts
Comments

some guy, delacroix

o americanca, cu un aparat foto anexat la mana, s-a apropiat de un tablou mare. mare, deci trebuia sa fie si important. citeste si se intoarce spre insotitorul ei: "it’s some guy, delacroix". da din umeri, miscare prin care a decis sa nu iroseasca o poza intreaga pe pictura asta, a plecat mai departe.

tabloul era "libertatea conducand poporul", celebra pictura despre revolutia franceza. tipul era intr-adevar delacroix.

si atunci m-a "lovit".
  • de cand avem aparate de fotografiat, nimeni nu se mai apropie de tablouri sa le vada mai bine – toata lumea se da un pic in spate, ca sa incapa tot in poza.
  • nu mai vizitam muzee ca sa avem emotia de a intra in contact cu opera originala , nici macar sa mai descoperim, sa invatam. vizitam muzee sa aratam ca am fost acolo. in wekeend mi-am facut peste o suta de poze ca sa se cunoasca ca am fost la luvru (desi convingerea mea intima este ca nimanui nu ii place sa vada poze din calatorii cu alte persoane). in fata sfincsilor, in fata unor vase mai vechi de 6000 de ani, a mumiilor, a sculpturilor celebre, a monalisei bineinteles
  • ba mai facem poze si la explicatii, de parca cineva ar sta acasa si ar relua turul, virtual, si va incerca sa inteleaga mai mult decat a putut pe loc
  • mergem repede, mai mult concentrati pe care este nordul si care este sudul de pe schema muzeului pe care o avem in mana si pe care sunt marcate must-seen-urile (o spanioloaica intreba de zor la casieria de la luvru daca nu exista un bilet special sa vada numai monalisa – unde erau concentrate toate aparatele japoneze din lume)
  • e mai important sa aparem in poza cu obiectul admiratiei decat sa il admiram pur si simplu (un cuplu, enervati de un tip care nu se mai dadea din fata unui tablou, s-au decis sa-l bata pe umar si sa-l intrebe "va suparati daca va dati un pic la o parte, sa facem si noi o poza cu tabloul?")

nu, nu am scris la fel de frumos ca  aici

Leave a Reply

(insereaza codul din stanga)
Weblog

Toate drepturile rezervate Weblog.ro

X