Feed on
Posts
Comments
Odata, am primit nota 4 la biologie pentru ca, in loc sa copiez desenul din manual, am desenat un iepuras cam asa:

 

Astazi, Aurel Dobasu, intr-un editorial cu foarte mult bun simt, atrage atentia asupra faptului ca foarte putini tineri vor puna pe picioare propria afacere. Intr-un sondaj are i-a retinut atentia, majoritatea tinerilor intrebati erau proaspeti absolventi de facultate care voiau cu totii sa isi caute un job, nici vorba sa inceapa ceva singuri.

Acum sa va explic legatura dintre cele doua:

Nu i-as acuza prea tare ca vor sa isi caute la inceput o slujba – cu totii vrem sa avem un pic de experienta inainte de a ne aventura de unii singuri spre o afacere.

Cred insa ca scoala nu ne invata suficient sa avem curaj. Incepem de la primara , cand ni se spune incontinuu sa stam cuminiti in banca, daca vorbim neintrebati; in cazurile fericite in care invatatorii nu ameninta copiii cu batul, esti trimis afara pe hol sau la coltul clasei.

Continua cu gimnaziul si liceul, unde catalogul este o arma folosita impotriva elevilor. Intotdeauna i-am dispretuit pe profesorii care amenintau ca "acuma pun mana pe catalog". Suntem ascultati la lectie. Ni se dau lucrari de control. La romana, erai cu atat mai creativ cu cat gaseai sa copiezi un citat mai intersant pentru introducerea comentariului. La istorie, sintetizatul lectiilor insemna sa inveti, in loc de fraze intregi, toti bumbisorii de la capitolul "factorii interni si externi care au contribuit la"

La facultate, nu suntem invatati sa punem intrebari. Am intalnit numerosi profesori pentru care orice intrebare era un atac direct la somitatea cunostintelor lor. Nu aratau ca se enervau, dar te puteai trezi ironizat sau intrebat de numarul tau de lucrari stiintifice pe tema respectiva in comparatie cu al lor.

Si-atunci sa ne mai miram ca nu este incurajata initiativa de afaceri a tinerilor.

M-am uitat, de curiozitate, intr-o statistica europeana legata de cei care incep o afacere. In Romania, cam 23% din intreprinderi sunt infiintate de tineri sub treizeci de ani (media europeana este in jur de 27%). Insa avem una din cele mai mari rate de "afaceristi" care au doar au terminat doar gimnaziul sau, cel mult, liceul. Si sa mai spuna cineva ca Gigi Becali nu este un model…

Leave a Reply

(insereaza codul din stanga)
Weblog

Toate drepturile rezervate Weblog.ro

X