Feed on
Posts
Comments

Avertizare: articol plictisitor, pe tema europeana. Provocat de doi factori: un articol care ne explica de ce al trebui sa-l dispretuim un pic mai putin pe George Bush si fatpul ca inca o incercare disperata de a reforma institutiile europene a fost blocata printr-un referendum, in Irlanda.

Sa incep cu sfarsitul. Tratatul de la Lisabona, ratificat de numeroase tari dar respins de Irlanda, este un document de compromisuri si rezultate ale unor nesfarsite negocieri pe marginea virgulelor care ar trebui sa ajute Uniunea Europeana sa se miste un pic mai repede adica preocuparea principala sa nu mai fie gadilitul cat mai politicos al orgoliului fiecarei tari, ci functionalitatea si coerenta. De exemplu, in domeniul politicii externe, acolo unde Uniunea Europeana canta cacofonic pe 27 de voci, ezitand astfel sa ia vreo orice fel de pozitie clara.

George Bush , in schimb, nu are nici o problema cu pozitiile. Le formuleaza repede, lasa lumea sa rada de inca vreo perla de-a lui in timp ce el isi mai trimite niste baieti in Iraq. Noua, europenilor, ne place asta la nebunie, pentru ca asa putem organiza proteste si putem face niste poante intelectuale.

Totusi, cat de corect este sa lasi pe seama Americii orice reactie la conflictele lumii? Sa te astepti ca ei sa fie actorii cu cea mai mare greutate in politica internationala , in timp ce tu, Europa, negociezi cateva luni o atitudine comuna care pana la urma nu va trece dincolo de dezaprobam cu fermitate….

In esenta, articolul mai sus mentionat ii acuza pe europeni de ego-centrism, autorul incheind cum poate incheia numai cineva care s-a lovit in nenumarate si frustrate randuri de relaxarea nonsalanta a europenilor:
Out of the challenges, and indeed failures, of the Bush Administration, a lively discourse on the nature of American power has been born. It would be nice if Europeans emulated it. But hey, it’s already June. Time for the beach.

Leave a Reply

(insereaza codul din stanga)
Weblog

Toate drepturile rezervate Weblog.ro

X