Feed on
Posts
Comments

Jucarii de muzeu

Ieri am aflat ca exista si am si vizitat Muzeul Jucariilor, tainuit de o usa banala la doar doua strazi de a mea. Frumos ar fi, pentru insemnarea asta, sa va spun ca am deschis usa si m-am trezit intr-o lume magica, dar n-a fost chiar asa. La inceput, n-am vazut decat vitrine nesfarsite de jucarii care pareau enorm de triste fara copiii care le iubeau – genul de tristete a jucariilor care apar, din cand in cand la stiri, la locul unui accident.
 
Dar apoi m-am oprit in fata unei casutze de papusi, cu dantele delicate la ferestre, jiltzuri de matase in miniatura, balustrade de balcon inflorate fin in bronz; pe masa, nelipsitul set de ceai in portelan atat de fin ca nu stiu cine a avut curajul sa le atinga si tacamuri in argint, mici cat un deget de copil. A trebuit sa vad o casa de papusi si sa-mi doresc sa ma micsorez cat o alice in tara minunilor ca sa inteleg fascinatia (aia pe care o vedem afisata prin filme) oamenilor mari pentru ele.
 
Mai departe, muzeul m-a adus intr-o bucatarie a jucariilor despre care nici nu banuiam ca exista – am aflat ca a descoperi producatorul unui urs de plus de prin anii 1900 este o mare provocare, pentru ca toata lumea rupea etichetele; am vazut un spital al ursilor, bandajati, cu nasul rupt si urechile lipsa si cu instructiuni clare despre ce sa faci cu ursuletzul de plush in cazul in care este bolnav (il asculti cu stetoscopul si il duci nu la doctor, nu la veterinar, ci la radiologie!); am vazut jucarii Teddy (cele din Teddy Bear) care nu erau doar ursi ci si caprioare si buburuze .
 
Am mai vazut jucarii intoarse cu cheita care spuneau o poveste a uitarii, dupa ce au aparut cele cu voce; sisteme Mecano pentru baieti, cu motoare de vapoare sau carusele al caror mecanism il puteai intelege cand il vedeai cum functioneaza in fata ochilor. La etaj mai erau alte lumi in miniatura – de data asta care incapeau intr-o cutie de chibrituri o sala de clasa cu banci, elevi, profesor, tabla si lectia de artimetica scrisa in creta, intr-o singura cutie de chibrituri. Intr-o vitrina am vazut o papusa suparata; o notita informativa povestea ca era un model foarte rar, productia lui fiind oprita foarte repede dupa ce si-au dat seama ca copii nu vor sa cumpere papusi triste.
 
Una din cele mai frumoase sali era cea a teatrului in miniatura, o jucarie pentru cei mari intre anii 1800-1920. Asta penutru ca in acele timpuri oamenii erau "prizonierii propriului oras", nu aveau la indemana trenuri, masini, dvd-uri, televiziune sau radio ca sa-i ajute sa scape din universul lor; doar cei foarte bogati isi permiteau sa se distreze mergand la teatru. Asa ca au aparut scene de teatru in miniatura, cu decoruri gata facute sau care puteau fi luate din reviste ce le ofereau pe post de postere, cu personaje ce puteau fi aranjate si mii de povesti ce asteptau sa se teasa in jurul lor. Acum este mult mai bine, pentru ca exista producatori de jocuri video care inventeaza povesti sa ne tina cu mouse-ul in mana.
 
 
 

Leave a Reply

(insereaza codul din stanga)
Weblog

Toate drepturile rezervate Weblog.ro

X