Feed on
Posts
Comments

patriotism fara patetism

Pe strazile din Bruxelles se vad, din loc in loc, steaguri belgiene atarnate la geam. Mi s-a parut ciudat, caci ziua lor nationala nu e in perioada asta si cred ca nici macar in America, acolo unde astia canta imnul national cu mana pe inima, nu si-ar pune steagul in geam cu ocazia noului an. Asa ca am cerut o explicatie, iar cea primita mi s-a parut oarecum emotionanta.
 
Belgia a ramas, aproape jumatate de an, fara un guvern (acum au unul interimar ). Si asta din cauza ca cei alesi nu au reusit sa ajunga la un compromis intr-o problema esentiala – reformarea statului. S-a pus problema despartirii Belgiei in doua state, Valonia si Flandra sau chiar in trei – Valonia, Flandra si Bruxelles. Si chiar daca toata lumea recunoaste ca trebuie facut ceva in privinta reformarii statului (cea mai mare problema este sistemul asigurarilor sociale, tinut in spate in principal de flamanzi ), de fapt majoritatea belgienilor nu vor sa se desparta. Asa ca au atarnat la geamuri drapelul national, sa le $reaminteasca politicienilor de si de locuitorii tarii.
 
La statia de metrou de langa mine este un pom decorat cu panglici rosii, galbene si negre. In geamul unei case de alaturi este afisat un desen in creion cu trei copii colorati in negru, galben si rosu care se tin de mana. Cumva, toate astea, desi patriote, nu par deloc patetice, deplasate sau stupide.
 
Cred ca am sa-mi scot si eu un drapel la geam de fiecare data cand il vad pe Gigi Becali la televizor sau cand am sa aud de scandaluri politice, asa incat cei alesi sa-si aduca aminte si de locuitorii Romaniei din cand in cand.
 
ps: bineinteles ca belgienii nu vor sa se desparta. orice tara care fabrica ciocolata cu martipan la fel de firesc cum e la noi cea cu alune trebuie sa fie cea mai frumoasa tara din lume.

Leave a Reply

(insereaza codul din stanga)
Weblog

Toate drepturile rezervate Weblog.ro

X