Feed on
Posts
Comments

Diagnosticul starii mele din ultimele saptamini l-am gasit intr-o carte pentru gagici, nici bine lansata inca: se numeste “despartireorexie”. Clar si ne-negociabil. Pentru eroina cartii, “Blonde de milioane” din noua colectie a Poliromului, Chic (se pronunta “shic”, dar vine de fapt de la “chick lit”, “literatura pentru puicute”)… in fine, pentru eroina cartii, o tipa de bani gata din Manhatan, despartireorexia se trateaza scurt, cu exact 1534 de dolari ( acupunctura , Ashtanga yoga, maseur osteopat, hipnoterapeut, maseuza si clarvazator). Chestie care ne face sa ne simtim excelent doar la gindul ca tragediile noastre in dragoste sint mult mai putin costisitoare, tratamentul constind, in principal, in: una bucata cutie servetele X 30.000 lei/buc X nzile. Si, daca cel mai rau cosmar al blondei noastre de milioane (care de fapt e o bruneta vopsita la un salon atit de trendy si greu accesibil incit a vrut sa-si lase prin testament programarea sa “la Ariette”) este sa ajunga una din acele fete care au DVD-uri si se uita necontenit la filme siropoase, ma gindesc ca povestea ar fi fost scrisa altfel daca autoarea ar fi fost din Romania, unde a avea DVD-uri e un semi-lux, iar saracele inimi albastre sint condamnate sa se uite la Acasa.

 
 
Lasind la o parte smiorcaitele, sa va spun doua cuvinte despre cartea asta, Plum Sykes – “Blonde de milioane”. Reprezentanta, prin excelenta, a genului chicklit este Helen Fielding, autoarea Jurnalului lui Bridget Jones. Daca cititi insemnarea asta la timp, colectia Chic din care face parte n-a fost nici macar lansata. In schimb, e usor sa o recunoasteti dupa urmatoarele semnalmente: toate au
semnul  , culorile sint atit de vii incit ti se face pofta de-o inghetata buna si se poarta la vedere, preferabil in miinele unei tipe trendy-classy-glossy si alte atribute care-l au pe “y” in coada. Dar, pentru a te incadra in tiparele target audience -ului iti mai trebuie o chestie: sa empatizezi cu tragedia de a-ti murdari sandalutele Jimmy Choos in noroiul provincial al Angliei, sa impartasesti incintarea primei rochii Vera Wang, sa reusesti sa le compatimesti pe eroinile rusinate de a nu fi fost invitate la vinzarea privata de monstre Channel.

Si totusi, Blonde de Milioane, nu este nici pe departe o carte despre snoabe, scrisa de-o snoaba din America, pentru alte snoabe din intreaga lume. La fel cum trebuie sa fii un dansator foarte bun pentru a mima ca dansezi prosteste, la fel ai nevoie de un simt al umorului si al autoironiei excelent pentru a-ti vedea propria lume sau lumea celor care te inconjoara cam… asa:

Identitate: “adesea, mai ales in Manhattan, birfa este cea mai sigura sursa de informatii despre propria-ti persoana si despre preitenii tai.”

Introspectia: “te cufunzi in ea ca un taietel chinezesc pierdut intr-o lasagna siciliana si iesi din ea cu ginduri mai drepte decit Fifth Avenue.”

Iadul: “un film deprimant de-al lui Meryl Streep in care toata lumea locuieste in suburbii, poarta haine demodate si nu pricepe ce s-a intimplat cu relatia lor de cuplu.”

Un inel cumparat cu peste 300.000 de dolari: “nu l-a purtat niciodata pentru ca e asigurat doar daca e tinut in seif”

Mesaj de adio prin email: “optiunea trimitere intirziata din noul Titanium G4 Mac este geniala si o recomand tuturor sinucigasilor.”

Cariera: “din punct de vedere estetic, Muffy se pronunta impotriva fetelor care fac cariera. Crede ca munca distruge tenul.”

Inelul de logodna perfect: “Piatra era atit de mare incit isi putea sustine propriul sistem solar .”

Un prieten de-al meu, Razvan, mi-a spus ca genul acesta de literatura i se pare atit de degradant incit n-ar mai fi in stare sa stea de vorba cu nici o fata care ar citi asa ceva. Asta este pentru el: Razvan, daca n-ai respectat interdictia din titlul insemnarii, sa stii ca am citit cartea cu reteta compensata din partea unor specialisti in despartireorexie, in scop strict terapeutic.

Leave a Reply

(insereaza codul din stanga)
Weblog

Toate drepturile rezervate Weblog.ro

X